On-line deník z ciziny

zážitky, tipy, rady a cokoli, co mě zrovna napadne :)

středa 1. května 2013

První kontakt aneb otázky pro/od HF


Pokud se člověk rozhodne stát au-pair, čeká jej nejen dopisování ale také telefonát či skype s jeho budoucí host family. Co od toho ale čekat? Člověk je trochu nervozní, bojí se jaký udělá dojem a taky zda bude rozumět. Vyměníte si pár mailů či zpráv a pak se dohodnete, že si zavoláte. Na co se ptát a na co se ptají rodiny vás?

Asi je to všude trochu jiné ale základní věci budou stejné :)

Rodiny se vás budou ptát (a to jak v psané formě tak i potom během volání) jaké jsou vaše zkušenost s dětmi, proč chcete odjet, na jak dlouho chcete odjet,co byste dělali kdyby se například dítě zranilo, nebo kdyby nechtělo ráno jít do školy a podobně. Většina rodin se také bude ptát, zda máte přítele/přítelkyni a jste připraveni na dlouhé odloučení. Mně se také některé rodiny ptaly, zda jsem už byla déle z domova a jak jsem to snášela. Rovněž se budou ptát, zda chcete navštěvovat jazykovou školu, jaké máte zájmy a jaký je váš zdravotní stav. Nebojte se, že nebudete rozumět, rodiny jsou velmi trpělivé a chápou, že chcete odjet abyste se naučili jazyku. Učebnicové znalosti je proto nepřekvapí :)

Na co se máte ptát vy? Hodně věcí vám při skypu sdělí rodinka sama a tak se ani nebudete muset ptát, ale pokud by vám něco z těchto věcí rodina zapomněla říct sama od sebe určitě se ptejte na to, kolik hodin týdně budete pracovat, za jaké kapesné, co si hradíte sami a co vám hradí rodina (jestli třeba školu nebo tak). Co bude přesně náplní vaší práce, zda budete někdy hlídat přes noc atd. Hlavně se ale zajímejte o děti -> kolik mají dětí, jaký mají mezi s sebou vztah, co je baví, zda dobře přijímají nové au-pair (a jestli už vůbec nějakou au-pair rodina měla), věk, nemoci, alergie, jejich koníčky, zda mají rády školu a také jestli mají domácí mazlíčky a zda se o ně budete starat. Také se určitě zeptejte rodiny, které dny budete mít volné a zda s nimi např. budete moct jezdit na výlety a podobně.

Je důležité vyjasnit si, zda se vás rodina opravdu chystá přijmout jako nového člena rodiny. Myslím, že pobyt pro au-pair je takový, jaká je rodina a čím lepší bude, tím hezčí bude i pobyt. Alespoň zatím tomu věřím :)

Žádné komentáře:

Okomentovat